Overstromingen door het extreme weer, 10 tips om ze te voorkomen

Overstromingen zijn een vervelend en soms kostbaar probleem dat voorkomt in vele huizen en gebouwen. Water kan soms in grote getalen naar beneden komen vaak veroorzaakt door het extreme weer. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk een goede drainage in je tuin te hebben. Zorg dus voor voldoende groen of gras in je tuin zodat het water weg kan stromen.

Wanneer dit niet gebeurt kan het leiden tot stankoverlast en een onhygiënische situatie in en om het huis of gebouw.

Rioolontstoppingen worden meestal veroorzaakt door ophopingen van vuil en afvalstoffen, zoals vet, haar, etensresten, toiletpapier, doekjes en andere niet-oplosbare materialen die door de afvoer worden gespoeld. Wanneer deze materialen zich ophopen en vast komen te zitten in de leidingen, kan dit leiden tot een verstopping en uiteindelijk tot een volledige blokkade van de riolering.

Er zijn verschillende tekenen die kunnen duiden op een rioolontstopping, zoals stankoverlast, langzame afvoer van water, borrelende geluiden in de afvoer, het terugstromen van water in de gootsteen of het toilet, en het ontstaan van waterplassen rondom de afvoerputjes.

Rioolontstoppingen kunnen leiden tot ernstige problemen en moeten daarom zo snel mogelijk worden opgelost. In sommige gevallen kan een verstopping worden opgelost door zelf een ontstoppingsmiddel te gebruiken of door het verwijderen van de ophoping met behulp van een ontstoppingsveer. Echter, in de meeste gevallen is het verstandig om een professionele rioolontstoppingsdienst in te schakelen zoals riool ontstoppen Dordrecht, omdat zij beschikken over de juiste apparatuur en expertise om het probleem op te lossen en verdere schade aan de riolering te voorkomen.

Hieronder staan tien tips om rioolontstoppingen te voorkomen:

  1. Gebruik geen chemische ontstoppingsmiddelen – deze kunnen de leidingen beschadigen en chemicaliën in het milieu afgeven.
  2. Spoel geen olie of vet door de gootsteen – deze kunnen zich ophopen in de leidingen en verstoppingen veroorzaken.
  3. Spoel geen etensresten of koffieprut door de gootsteen – deze kunnen ook verstoppingen veroorzaken.
  4. Gebruik een zeefje of stop om haar en andere grote voorwerpen op te vangen voordat ze de afvoer in gaan.
  5. Spoel geen vochtige doekjes, maandverband, tampons of andere niet-oplosbare materialen door het toilet.
  6. Spoel geen verf, medicijnen of andere chemicaliën door de afvoer.
  7. Spoel af en toe heet water door de afvoer om eventuele ophopingen weg te spoelen.
  8. Laat regelmatig een professionele ontstoppingsdienst de leidingen schoonmaken om eventuele ophopingen of verstoppingen te verwijderen voordat ze een probleem worden.
  9. Controleer de afvoeren regelmatig op eventuele verstoppingen.
  10. Zorg ervoor dat de afvoeren en leidingen goed worden geïnstalleerd en dat er geen fouten zijn gemaakt in het ontwerp.

Door deze tips op te volgen, kunt u voorkomen dat u te maken krijgt met vervelende rioolontstoppingen en de kosten en het gedoe van het opruimen van de rotzooi die ze kunnen veroorzaken. Bovendien kunt u zo ook helpen om het milieu te beschermen tegen schadelijke chemicaliën en afvalstoffen.