Energie besparen wordt steeds belangrijker. Daarom zijn er vanuit de overheid en het warmtefonds diverse subsidies en leningen beschikbaar om jouw woning meer duurzaam te maken. Maar voordat je begint met het isoleren van je woning of het plaatsen van een warmtepomp is het verstandig om eerst door een expert naar jouw woning te laten kijken. Hoe scoort mijn huis nu qua energiezuinigheid, waar verlies ik veel warmte, en waar kan ik het beste beginnen met verduurzamen? Hierbij kan het maatwerkadvies energiebesparing een rol spelen. Dit is een energieadvies voor alle inwoners van Rotterdam wat in sommige gevallen (bijvoorbeeld bij subsidieaanvraag) verplicht is.
Wat is het maatwerkadvies energiebesparing?
Een maatwerkadvies energiebesparing is een advies op maat voor woningeigenaren die willen besparen op hun energiekosten en hun woning willen verduurzamen. Het advies wordt opgesteld door een onafhankelijke en gecertificeerde energieadviseur die bij u thuis langskomt om uw woning te op te nemen. In de omgeving Rotterdam zijn er diverse experts werkzaam die je hierbij kunnen helpen.
Wat staat er in het rapport?
Het energierapport geeft aan welke maatregelen u kunt nemen om energie te besparen, het comfort te verhogen en het binnenklimaat te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan isolatie van dak, gevel en vloer, HR+++ ramen, een warmtepomp of zonnepanelen. Per maatregel vindt u de kosten, de terugverdientijd en de invloed op het energielabel van uw woning.
Waarom het het nodig?
Het maatwerkadvies energiebesparing is belangrijk voor woningeigenaren omdat het hen helpt om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden en voordelen van energiebesparing. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken voor de investeringen die passen bij uw situatie en wensen. Bovendien draagt u bij aan een beter milieu door minder CO2 uit te stoten. Juist ook in Rotterdam staan er veel huizen met slechte isolatie en ventilatie. Het rapport is een eerste stap naar een meer groenere en duurzamere woning.
Wat kan ik allemaal doen om mijn woning zuiniger te maken?
In het rapport staat wat jij kunt doen om jouw woning op een meer duurzame manier te verwarmen en te koelen. Vaak kijkt de Rotterdamse energieadviseur naar de huidige staat van isolatie, maar ook hoe jij jouw woning verwarmt en of je zelf al stroom opwekt met zonnepanelen. De meeste adviespunten hebben betrekking op woningisolatie, de cv-ketel vervangen voor een warmtepomp, zonnepanelen en ventileren. Hieronder vind je in het kort meer informatie per maatregel:
- Isoleren: dit betekent dat je materiaal aanbrengt om het temperatuurverlies te verminderen. Zo houd je de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Isoleren kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door de vloer, de gevel, het dak of de ramen te isoleren. Isoleren bespaart energie en geld en verhoogt het comfort en het binnenklimaat. Waar moet ik beginnen? Daarvoor biedt Vattenfall een heel handig stappenplan.
- Warmtepomp: dit is een apparaat dat warmte haalt uit een bron zoals lucht, water of bodem en dit omzet in bruikbare energie om het huis te verwarmen. Een warmtepomp kan een alternatief zijn voor een cv-ketel op gas of samenwerken met een cv-ketel in een hybride systeem. Een warmtepomp verbruikt elektriciteit maar geen gas en stoot dus minder CO2 uit.
- Zonnepanelen: dit zijn panelen die met behulp van fotovoltaïsche cellen zonlicht omzetten in elektriciteit. Zonnepanelen maken je je eigen energieleverancier en besparen op je energierekening. De investering kun je er gemiddeld in 6 tot 7 jaar uit hebben. Zonnepanelen dragen bij aan een duurzame toekomst omdat ze gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen.
- Ventileren: dit betekent dat je verse lucht aanvoert en vervuilde lucht afvoert. Ventileren is belangrijk voor een gezond binnenklimaat en voorkomt vochtproblemen, schimmel vorming en gezondheidsklachten. Ventileren kan op natuurlijke wijze via ramen, roosters of naden en kieren of mechanisch via een ventilatiesysteem met ventilatoren. Ventileren kost wel wat energie maar bespaart ook omdat droge lucht makkelijker te verwarmen is dan vochtige lucht.
Advies op maat voor VvE’s in Rotterdam
Ook als vereniging van eigenaren (VVE) kan je verduurzamen op verschillende manieren. Hieronder geven we een aantal tips hoe Rotterdamse VvE’s samen kunnen besparen op de energiekosten.
- Laat een energieadvies opstellen om te weten welke energiebesparende maatregelen voor uw gebouw(en) het beste resultaat en de meeste besparing geven. U kunt hiervoor subsidie aanvragen via de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). Zie ook: energieadvies voor VvE’s.
- Voer één of meer energiebesparende isolatiemaatregelen uit, zoals dak-, gevel-, vloer- of raamisolatie. Of verduurzaam uw gebouw met een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of een centrale aansluiting op een warmtenet. Ook hiervoor kunt u subsidie aanvragen via de SVVE.
- Laat een oplaadpuntenadvies maken voor het aanleggen van één of meer oplaadpunten voor elektrische auto’s. Dit kan ook gesubsidieerd worden via de SVVE.
- Maak gebruik van het VvE Duurzaamheidsloket voor gratis advies en begeleiding bij het verduurzamingsproces van uw VvE.
- Stel een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) op om inzicht te krijgen in onderhoud, kosten en planning van de verduurzamingsplannen van uw VvE.